Noaptea de Elie Wiesel descarcă online gratis .pdf📚


Noaptea de Elie Wiesel descarcă online gratis .pdf
Vizualizări:003-06-2019Post by User
Moto: ”Nu departe de noi, dintr-o groapă urcau spre suprafață flăcări, flăcări gigantice. Ceva ardea acolo. Un camion s-a apropiat de groapă și a aruncat încărcătura: copii mici. Bebeluși! Da, i-am văzut, cu ochii mei… Copii aruncați în flăcări. (Este oare de mirare că de atunci somnul mă ocolește?)”
    Cartea lui Elie Wiesel este recunoscută ca fiind una dintre cărțile fundamentale ale Holocaustului. Supraviețuitorul evreu, născut într-un oraș ce aparține astăzi României, Sighetul Marmației (căruia i se spune atunci simplu, ”Sighet”), laureat al Premiului Nobel pentru Pace, este acum o persoană importantă și pentru istoria României, fiind cel care a dat numele Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România, apărut ca urmare a Raportului final al Comisiei Internaționale ”Elie Wiesel” de Studiere a Holocaustului în România, unde reputatul scriitor și jurnalist a fost coordonator de proiect.
     ”Noaptea” este descrierea propriilor traume, a propriei tragedii începând de la momentul în care cel de-al doilea război mondial ajunge în preajma Sighetului, trecând prin lagărele de exterminare naziste, și până la mult-dorita eliberare, împovărat de moartea tuturor membrilor familiei sale. Nu sunt lăsate la o parte nici problemele avute după marele război, când i-a fost cumva interzisă apariția cărții, oamenii nefiind încă dornici să își aducă aminte substanțial de cele întâmplate în Imperiul Nazist, anumite traume fiind lăsate undeva în uitare. Din păcate, acele zile au trecut și cartea lui este editată și reeditată, tradusă și (re)citită mereu atunci când este nevoie să nu uităm marile tragedii ale umanității.
Elie Wiesel
     Am fost și eu prin Sighetul Marmației și, cu excepția centrului istoric, parcă nimic nu ne mai aduce aminte de orașul plin de evrei din perioada interbelică, însuflețit și european. Și totuși cândva chiar a fost așa, iar micul muzeu evreiesc din gara din localitate (pe care l-am vizitat acum câțiva ani) ne introduce oarecum în acea atmosferă. Un alt pas este constituit de primele pagini ale cărții lui Elie Wiesel, în care ni se înfățișează o comunitate închegată, ce își urma întotdeauna obiceiurile, dar în același timp conviețuia foarte bine cu ceilalți locuitori ai orașului, fie că erau ei români, maghiari sau germani. Totul s-a schimbat însă în vremea războiului, deși el a fost destul de îndepărtat de oraș. Treptat, după venirea la putere la Budapesta a partidului fascist, evreii au început să sufere din cauza naziștilor: evreii nu mai aveau dreptul să dețină aur, purtarea obligatorie a Stelei galbene, interzicerea ieșirii din casă după ora 18. Și apoi, a venit ghetoul (suntem în 1944):
”La Sighet au fost înființate două ghetouri. Unul mare, în mijlocul orașului, care ocupa patru străzi, și unul mai mic, care se întindea pe mai multe străzi, la periferie. Strada pe care locuiam noi, Strada Șerpilor, se găsea în incinta primului. Dar, cum făcea un cot, ferestrele care dădeau spre strada exterioară au fost bătute în cuie. Am cedat câteva camere unor rude alungate din apartamentele lor.”
Noaptea de Elie Wiesel descarcă online gratis .pdf
Прочитать
  • Ghid de descărcare!
  • Noaptea de Elie Wiesel descarcă online gratis .pdf

    Recomandat pentru o lectură plăcută: ➾



    Recenzii și comentarii!
    Comentează
    Introduceți codul de pe imagine:*
    Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив